In proefsleuven tussen de Energieweg bij Amersfoort en de A28 werden archeologische sporen aangetroffen, In overleg is besloten om hier een opgraving uit te voeren. Hierbij zijn sporen van een boerenerf uit de 14de eeuw ontdekt. Zo’n driehonderd jaar later werd op dezelfde locatie aan tabaksteelt gedaan, zo heeft het onderzoek uitgewezen. Ook bij de aansluiting A28 Maarn zijn sporen uit de late middeleeuwen ontdekt.
Vondsten uit de IJzertijd
In een proefsleuf ten noorden van de A1 bij Hoevelaken zijn sporen uit de IJzertijd gevonden. Dit zijn geen spectaculaire vondsten, maar voornamelijk verkleuringen in de grond die wijzen op de aanwezigheid van (paal)kuilen en greppels van een agrarische samenleving van Germaanse stamverbanden, voorafgaand aan de Romeinse Tijd.
Infanterie Steunpunt
Op een locatie aan de noordkant van de A1 bij de spoorlijn Amersfoort-Zwolle zijn sporen van een Duits infanterie steunpunt uit de WOII gevonden. Misschien gaan deze sporen in 2022 nog verder onderzocht worden. Dit is trouwens de enige plaats bij knooppunt Hoevelaken met vondsten of sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn op een andere locatie, net ten noorden van het knooppunt Hoevelaken, sporen van een tankgracht ontdekt. Hiervoor was overigens niet veel graafwerk nodig. De tankgracht was deels nog als een greppel zichtbaar in het landschap.
Proefsleuvenonderzoek fase 1 afgerond
Fase 1 van het archeologisch proefsleuvenonderzoek is hiermee afgerond. De komende tijd wordt gebruikt om de resultaten van het veldwerk uit deze eerste fase op een rij te zetten. Waarna een advies over de vervolgstappen verschijnt.